Türkiye fındık ihracatının yüzde 34’ünü Trabzonlu firmalar gerçekleştirdi
Türkiye’nin 2022-2023 sezonunda 299 bin 462 ton olan fındık ihracatının yüzde 34’ü Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nden (DKİB) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin, başlayan dönemde 299 bin 462 ton fındık ihracatı karşılığında 1 milyar 798 milyon 876 bin dolar gelir sağladığı belirtildi. 1 Eylül 2022’de ve 31 Ağustos 2023’te sona erdi.
Açıklamada, Trabzonlu firmaların 615 milyon 648 bin 471 dolar karşılığı 101 bin 858 tonla toplam fındık ihracatının yüzde 34’ünü gerçekleştirdiği, kentten İtalya, Almanya ile 60 farklı ülkeye fındık satışı yapıldığı belirtildi. Polonya, Fransa ve Brezilya ilk sırada yer alıyor. transfer edildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DKİB Fındık ve Fındıklı Mamuller Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, başta Avrupa piyasalarında olmak üzere küresel ölçekte yüksek enflasyon baskılarının talep daralmasına yol açtığını, diğer taraftan enflasyonun dengelenmesinin mümkün olduğunu kaydetti. 300 bin tona yakın fındığın ihraç edilmesi ihracatçı açısından değerli bir başarıydı.
2023-2024 döneminin verimli geçmesini dileyen Arslantürk, yeni hasat döneminde de fındık fiyatının istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmesinin sağlanmasının üreticinin kontrolünde olduğunu, üreticinin fındığını 2020 yılında satması konusunda çok dikkatli davranması gerektiğini belirtti. hızlı bir şekilde piyasaya sürmek yerine düzenli aralıklarla.
Türkiye’nin gelecekte fındığın değerini koruyabilmesi için bakanlıkların teşvik politikalarını verimlilik ve kalite odaklı uygulamalar eksenine oturtmasını talep eden Arslantürk, kalite ve kaliteye yönelik yeni destek modellerinin hayata geçirildiği bir dönemde, Sürdürülebilir üretim için Türkiye’nin bu uygulamalara paralel olarak verimli ve kaliteli üretim yapan üreticilere verdiği desteği artırması gerekiyor. diye vurguladı.
Fındığın Karadeniz Bölgesi için önemine işaret eden Arslantürk, kaliteli fındık üretimini teşvik ederek, bahçe bakımı ve yenilemesi ile birim başına verimi artıracak üretim odaklı güçlendirme politikalarının geliştirildiğini ve üreticilerin makineli tarıma yük vermelerinin desteklendiğini söyledi. Tarımın uygun yerlerde yapılmasıyla fındık üretiminin kalitesi artacak, bu durum ihracata da olumlu yansıyacaktır. belirtti.